Od tysięcy lat ludzie używali roślin konopi do wyrobu oleju, który ma już obecnie udowodnione naukowo właściwości lecznicze.

Olej konopny tłoczony na zimno Jest wyciskany na zimno z nasion konopi siewnych, które są wyjątkowo oleiste. Oleju konopnego nie można stosować do smażenia potraw ani go podgrzewać, gdyż traci swoje właściwości. Używa się go na wyłącznie na zimno do sałatek lub smaruje pieczywo. Olej konopny można legalnie kupić i spożywać, dostępny jest zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych. Jest niezwykle bogaty w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz nierozpuszczalny błonnik roślinny i naturalne przeciwutleniacze. Zawiera między innymi dużą ilość witaminy A, C, E, do tego potas, magnez, wapń i mikroelementy takie jak stront, toru czy chrom. Posiada unikalną, zbilansowaną równowagę nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 6 i Omega 3), które z innymi składnikami jak witaminy, minerały, fitosterole i florofil, mają niezwykle pozytywne działanie na organizm ludzki.

Olej z nasion konopnych ma właściwości odżywcze, antybakteryjne i terapeutyczne. Jest z powodzeniom stosowany w kosmetologii, jako składnik wielu preparatów pielęgnacyjno– odżywczych. Dzięki zawartości oleju linolowego opóźnia procesy starzenia organizmu i sprzyja regeneracji po wielu chorobach skórnych: łuszczycy, egzemach, owrzodzeniach czy odleżynach. Wzmacnia odporność skóry, jej elastyczność, może być też stosowany do leczenia suchych włosów.

Marihuana w kuchni Olej ten jest idealny dla wegetarian, ponieważ dostarcza optymalną dawkę kwasów tłuszczowych, które dla wegan i wegetarian są ciężkie do uzyskania z innych produktów. Idealnie wspomaga pracę serca i układu krążenia, naturalnie obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Utrzymuje równowagę hormonalną i zmniejsza stany napięcia przedmiesiączkowego u kobiet. Jest doskonały dla cukrzyków ze względu na niską zawartość węglowodanów i cukru, co pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi. Buduje większą odporność organizmu i reguluje florę bakteryjną. Zmniejsza krzepliwość krwi, a tym samym przyczynia się do zmniejszenia zakrzepów krwi i żylaków.